El Viajero Virtual de Alicante: ültimos artículos

El Viajero Virtual de Alicante

viernes, 10 de febrero de 2012

Planes. Festa de l'Eixabegó o Festa de la Farina 2012

La Festa de l'Eixabegó o Festa de la Farina 2012 es celebra en Planes / Planes de la Baronía (Alicante) el proper dissabte 18 de febrer.

La Festa de l'Eixabegó té lloc en Carnestoltes i l'objectiu és anar emmascarant amb farina a la gent que va pel carrer, per això també es coneix com la Festa dels Enfarinats.

És una festa que també se celebra en altres llocs com Ibi (l'Alcoià) i Bèlgida (Vall d'Albaida), encara que hi ha algunes diferències en el desenvolupament de la festa. En Planes, segons conten els més vells del poble, els quintos matinaven i anaven passejant amb matolls de brosses enceses aromatitzant els carrers. El seu objectiu era recollir diners per a anar a fer el servici militar, per això, si trobaven a algun veí del poble que no contribuïa, l'enlairaven amb un eixabegó o xarxa i l'enfarinaven.

En l'actualitat la festa de l'Eixabegó es trasllada al dissabte de Carnestoltes. Els quintos ixen al carrer a les 7h del matí per a fer una cercavila tirant coets. Després paren a esmorçar i continuen la festa fins a les 12h, quan els Quintos realitzen la recollida de la voluntat per les cases del poble, acompanyats per la Unió Musical de Planes. A mig dia la festa finalitza amb un dinar popular.

És, sens dubte, una festa singular que cal protegir per a que cada any participe més gent.

Más información:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.