El Viajero Virtual de Alicante: ültimos artículos

El Viajero Virtual de Alicante

sábado, 1 de octubre de 2011

Vall de Gallinera. Alineación Solar en La Foradà - Octubre de 2011


La Vall de Gallinera (Alicante) nos invita a los actos organizados con motivo de la Segunda Alineación Solar en la Foradà 2011. Este año, además, se celebra el IV Centenario de la fundación del Convento Franciscano de Benitaia.

Este fenómeno astronómico consiste en que la luz del sol atraviesa un gran agujero de la Peña Foradà iluminando el antiguo convento de San Francisco (Convento de Vall de Gallinera S. XVII en Benitaya/Benitaia).
Foto vista en Alicante Vivo

El fenòmen de l´alineació es remunta a l´any 1611 (ver estudio del investigador José Lull), quan els frares franciscans que construïren junt al llogaret de Benitaia un convent amb el patrocini del Duc de Gandia, volgueren que aquest s´ubicara en el lloc precís on, coincidint amb el dia de la celebració del seu patró Sant Francesc d´Asís (4 d´octubre), els rajos del Sol travessaren la Foradà i il·luminaren aquesta construcció i qui sap si també una estàtua del sant. És una alineació única i curiosa que ningú deu perdres.

El fenòmen es produeix dues vegades a l´any, el 8 de març i el 4 d´octubre, però també es pot observar els dies previs i immediatament posteriors desde punts propers, si bé hi ha que saber situar-se amb precisió. El radi d´observació és de 25 metres aproximadament, variant aquest d´un dia a l´altre.

Hay una gran cantidad de actos programados para todo el fin de semana:

- DIVENDRES, 7 D’OCTUBRE:
  • A les 11:00 h., a l’aula polivalent de l’ajuntament, inauguració de l’exposició d’aquarel·les de la pintora resident a la Vall de Gallinera, Dana Holland Wright.
  • A les 20:00 h., a l’església de Benissivà, presentació del llibre de José Lull Breu història del convent franciscà de Benitaia i l'alineació solar de la Foradà a la Vall de Gallinera.
  • En acabar l’acte, a la mateixa església, s’inaugurarà una exposició d’art religiós que comptarà amb algunes peces del convent de Benitaia i que romandrà oberta durant tot el cap de setmana.
- DISSABTE, 8 D’OCTUBRE:
  • A les 9:00 h., des de Benissivà, excursió a la Foradà.
  • A les 17:00 h., des de l’església de Benissivà, processó fins a l’antic convent de Benitaia amb la imatge de la Mare de Déu dels Àngels que va pertànyer al convent franciscà.
  • A les 18:00 h., concentració a l´antic convent de Benitaia per tal d´observar l´alineació solar de la Foradà que tindrà lloc a les 18.20 h. Es podran comprar ulleres per a contemplar el fenomen al preu d‘1 €.
  • En acabar l’alineació solar, al calvari del convent, concert de la Unió Musical de la Vall d’Ebo.
- DIUMENGE, 9 D’OCTUBRE:
  • A les 9:00 h., des de Benissivà, excursió inaugural d’una nova ruta per la Vall de Gallinera: els corrals de la Carroja.
  • A les 10:00 h., passacarrer de dolçaina i tabalet per tots els pobles de la Vall de Gallinera.
  • A les 12:00 h., al carrer Olmos Canalda de Benissivà, partida de pilota. Desafiament entre els clubs de pilota de Pego i de la Vall de Gallinera.
  • A les 18:00 h., concentració a l´antic convent de Benitaia per tal d´observar l´alineació solar de la Foradà que tindrà lloc a les 18.20 h. Es podran comprar ulleres d’eclipsi al preu d‘1 €.
  • En acabar l’alineació solar i al mateix espai del convent s’oferirà un berenar popular per a tothom.
Este año, la Asociación de Amigos de La Vall de Gallinera ha preparado una concentración en el Convento para ver este fenómeno, el sábado día 8 y el domingo día 9 de octubre de 2011 a las 18h (la alineación se producirá a las 18,20h).

Recomendaciones:
  • Llega al lugar al menos 1 hora antes de la hora prevista de la alineación, para no molestar a los demás asistentes cuando estén observando este fenómeno.
  • Es necesario colocarse unas gafas especiales que filtren los rayos del sol. El Ayuntamiento las repartirá cobrando sólo 1€.
Más información:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.